Relaxat, de vară - 2016
18 – 30 august, 2016
„Relaxat, de vară” este un proiect care a apărut firesc, și care a avut drept punct de pornire înregistrările care surprindeau viața de familie și relațiile dintre membrii comunități din blocuri cu indicativul P, de pe strada Pescărușului, undeva între 1990 și 1996.
Evenimentul este, în fapt, o reconstituire a atmosferei unei petreceri aniversare pentru unul dintre copii familiei S. de la începutul anilor ’90, folosind o combinație de pictură, instalație, video, fotografie și happening. Zilele de naștere, care se sărbătoreau în locuințele personale, erau un moment prielnic de coeziune a celor „de pe scară” și a familiei extinse, demers care odată despuiat de amintiri apare ca o imagine dezolantă a neputinței societății românești de la acea vreme.
Sursele acestui proiect expozițional aparțin unor căutări aterioare dezvăluite publicului în expoziția „Roșu postindustrial” (2012), în care a fost prezentată o variantă a video-ului „Summer party ’95”, care făcea parte dintr-o instalație pe două canale.
Invitația adresată publicului este de a participa la o pseudo-petrecere, într-o pseudo-sufragerie, într-o atmosferă destinsă, exersând recuperarea unor relații de apropiere interumană.
Flavia Lupu
Nu, pogodi!
Nu, pogodi! este un serial de animație produs în Uniunea Sovietică de Soiuzmultfilm . Primul episod a fost realizat pe 14 iunie 1969, iar ultimul pe 7 octombrie 2006. A avut mai mulți scenariști de-a lungul timpului: Vyacheslav Kotyonochkin și Aleksandr Kurlyandsky (pentru episoadele din 2005 și 2006), episodul pilot a fost regizat de Gennady Sokolsky. Scenariul original a fost scris de Felix Kandel,
Serialul prezintă aventurile comice ale unui lup răutăcios – Volk, care încercă să prindă (cu intenția, probabil, de a mânca) un iepure – Zayats, fiind un fel de Tom și Jerry sovietic. Vyacheslav Kotyonochkin, primul scenarist al acestei serii, afirma că deși desenul său animat a apărut în 1969, a văzut prima dată un episod din Tom și Jerry în 1987, când fiul său, care va a devenit regizorul ultimelor episoade din serie, a cumpărat un aparat video.
Aleksey Kotyonochkin, fiul lui Vyacheslav Kurlyandsky a mai făcut două episoade în 2005 și 2006. Cele din 2006 au fost proiectate în primă instanță în cadul unor festivaluri de film, dar, în 2007, au devenit disponibile și pentru publicul larg în rețele de supermarketuri Pyatyorochka și Perekryostok.
Intr-un episod din 1970 din Nu, pogodi!, iepurașul trece prin cadru cu un buchet de baloane în mâini colorate în roșu, galben și albastru. Secvența s-a taiat la montaj de către comisia de cenzura din TVR, povesteste Irina Margareta Nistor într-un interviu, pentru ca membrilor comisiei li s-a parut că este o aluzie cum că rușii ar controla România.
Nu zaietz pogodi!, strigat de lupul cel rău, este una dintre primele amintiri rămase în memorie din perioada în care locuiam pe strada Pescărușului, în unul dintre blocurile P. Cel mai probabil avem în jur de 4 ani.
Dupa 1990, au început să fie difuzate „Captain Planet”, „Țestasele Ninja”, „Candy” și „Sailor Moon”, primul menționat a avut un rol major în modul în care se desfășurau jocurile dintre copii în fața blocului.